Vraag & antwoord

Wanneer je aircosysteem niet koelt of verwarmt, is de eerste stap kijken of de afstandsbediening op de goede stand staat. Zorg ervoor dat de stand op het sneeuwvlokje (koelen) of het zonnetje (verwarmen) staat. Ook kun je de fan speed wat hoger zetten, dit zorgt ervoor dat de airco harder lucht uitblaast. 

Heb je een multi-split aircosysteem (meerdere binnenunits op 1 buitenunit)? Zorg er dan voor dat alle systemen op dezelfde stand staan. 

Mochten alle standen goed staan en je nog steeds het gevoel hebben dat de airco niet koelt/verwarmt, kun je het systeem voor een aantal minuten helemaal stroomvrij maken. Zorg ervoor dat de stekker helemaal uit het stopcontact is, of de betreffende groep in de meterkast uitgeschakeld is zodat het systeem zich even kan resetten. Na een aantal minuten kun je de stekker opnieuw in het stopcontact doen of de groep weer inschakelen.

Indien bovenstaande tips het probleem niet hebben verholpen kun je altijd contact met ons opnemen, wij helpen je graag verder. 

Dit is volkomen normaal, dit wordt “defrosten” (ontdooien) genoemd. 

Defrosten bij een aircosysteem verwijst naar het proces waarbij een airconditionings- of warmtepompsysteem ijs of vorst verwijdert dat zich op de warmtewisselaar (meestal de buitenunit) heeft gevormd. Dit fenomeen treedt vooral op in koude en vochtige omstandigheden wanneer het systeem in verwarmingsmodus werkt.


Waarom is defrosten nodig?

Vorst op de warmtewisselaar vermindert de efficiëntie van het systeem. Het belemmert de luchtstroom en verlaagt de warmteoverdracht, wat resulteert in een verminderde verwarmingscapaciteit en een hogere energievraag. Door regelmatig te ontdooien, blijft het systeem efficiënt werken.


Hoe werkt het defrost-proces?

Tijdens het defrosten stopt het aircosysteem tijdelijk met verwarmen en schakelt het systeem om naar een modus waarin:

  1. De koelcyclus wordt omgekeerd: warme koelvloeistof stroomt door de buitenunit om het ijs te smelten,
  2. De ventilator van de buitenunit wordt uitgeschakeld om te voorkomen dat de smeltende vorst opnieuw bevriest door koude lucht.
  3. Het ontdooiproces duurt meestal 15 tot 20 minuten. 



Je kunt het defrosten herkennen aan het knipperen van het lampje op de binnenunit. Ook gaat de “Louvre” (de witte klep) een stuk dicht. De unit blaast dan heel zacht en ook geen warme lucht meer. 
Het kan ook voorkomen dat er een soort sissend of pruttelend geluid uit de binnenunit komt. 
Tevens kan het zijn dat je van de buitenunit een soort water/rook wolk af ziet komen, dit kan gepaard gaan met ook weer een blazend/sissend geluid of zelfs een doffe plof. 
Dit is allemaal normaal en hoort bij het ontdooiproces. 

Na het defrosten hervat het systeem automatisch de normale verwarmingsmodus.

Welke airco je nodig hebt, hangt af van je wensen en situatie. Zo heb je bij een vaste airco keuze uit een single-split of een multi-split airco. Deze airco’s zijn verkijgbaar met verschillende vermogens. Aan de hand van de grootte van de ruimte moet er gekeken worden hoeveel vermogen de airco nodig heeft om de ruimte goed te kunnen koelen/verwarmen.

Om zo lang mogelijk van je airco te kunnen genieten, is onderhoud aan uw airco zeker belangrijk. Met een onderhoudsbeurt verklein je de kans op storingen en verleng je de levensduur van de airco. Ook is een schone airco beter voor je gezondheid. 

Passen de standaard kleuren van de binnenunits niet helemaal bij je interieur? Wij kunnen de unit in elke gewenste kleur spuiten!
Vraag ernaar tijdens het adviesgesprek. 

Als je technisch en handig bent kun je zelf een aircosysteem plaatsen. De airco moet na de montage echter wel door een erkend F-gassen monteur in bedrijf gesteld worden. 

Wij bieden een ‘doe het samen’ systeem aan waarbij de klant onze monteur helpt tijdens de installatie. In een adviesgesprek leggen wij je uit hoe dit in zijn werk gaat en wat er van je verwacht wordt.